Chimichurri kastike – Sikke Sumari

Nopea ja maukas kastike vihanneksille, kalalle tai lihalle!
Chimichurri raaka-aineet

Kesäkeittiön ruoanlaiton pitää olla sekä helppoa, hauskaa että nopeaa. Annan teille nyt sellaisen kastikkeen ohjeen, joka täyttää nämä kriteerit ja jota sopii tarjota yhtä hyvin lihan, kanan, kalan kuin vihannestenkin kanssa riippumatta siitä onko pääraaka-aine on valmistettu pannussa vai grillissä.

Kastike säilyy kylmässä hyvin parikin viikkoa, paitsi ettei se tietenkään säily, koska menee parempiin suihin. Mutta ei se mitään, sitten tehdään lisää 🙂 

Kastikkeen nimi on Chimichurri ja minusta jo nimikin kertoo, ettei se jätä ketään kylmäksi – makua riittää!

Chimichurri raaka-aineet ja Terra Creta -oliiviöljy

Näitä tarvitset

CHIMICHURRI 

1dl punaviinietikkaa
2 tl hunajaa
1 ¼ dl hienonettua korianteria
1 ¼ dl hienonnettua persiljaa
Puolikas sipulia pieneksi pilkottuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ tl peperoncino hiutaleita (tai chilipaprikaa)
1 ¼ dl Terra Creta luomuoliiviöljyä
½ tl suolaa

Yhdistä punaviinietikka ja hunaja ja sen jälkeen surauta seos kaikista raaka-aineista.

Sormisuola ja peperoncino

Tämä pieni punainen chili tuossa sormisuolan kaverina on peperoncino. Tykkään siitä kovasti ja siksi käytän sitä tässä kastikkeessa, vaikka peperoncino onkin italialaisen keittiön chilimauste ja chimichurri tulee Argentiinasta.

Calabriasta kun on kotoisin, niin peperoncino on ihan täyttä tulisuutta koko pieni paketti ja sietää varoa hieromasta silmiä sen jälkeen, kun on sitä kosketellut. Puolet tästä pienestä pavusta saattaa riittää tulistuttamaan tämän kastikkeen ihan riittävästi, sillä kastikkeessa kuuluu maistua sen muutkin ainekset!

Pilkottu valkosipuli

Chimichurrissa kuuluu maistua myös valkosipuli. Sen määrää voi säädellä oman makunsa mukaan, mutta jos sitä ei ole mukana, niin soosi on jotakin muuta kuin chimichurria.

Eritoten kalan kanssa tarjottaessa voisi olla syytä vähentää valkosipulin määrää, ettei se peitä alleen kalan makua, mutta kukin tekee makunsa mukaan 🙂

Hienonnettu korianteri

Persilja ja korianteri kuuluvat tähän kastikkeeseen, mutta jos vihaat korianteria, niin jätä toki se pois ja lisää persiljan määrää. Viskaa sekaan hiukan oreganoa sen sijaan.

Raaka-aineet tehosekoittimessa

Ulkona kokatessa kastikkeen voi hyvin tehdä morttelissa ja siten siitä tulee kauniimman näköinenkin, kun ainekset erottuvat paremmin, mutta minä laiskana kokkina tuuppasin kaiken tehosekoittimeen ja parilla pyöräytyksellä oli kastike valmis.

Raaka-aineet ja mausteet tehosekoittimessa

Kaikki ainekset sitoo kastikkeeksi ihana Terra Creta luomulaatuinen oliiviöljy!

Valmis kastike lasipurkissa

Sitten kastike tekeytymään ainakin kahdeksi tunniksi – makujen täytyy saada löytää toisensa ja tasapaino. Jääkaapissa kastike säilyy parikin viikkoa.

Lautasella siikaa, kasviksia sekä Chimichurri-kastiketta

Paista siika laakeassa pannussa keskilämmöllä nahkapuoli alaspäin. Älä kääntele kalaa, vaan anna sen kypsyä rauhassa ja tarkkaile, kuinka se muuttuu läpikuultavasta valkoiseksi. Kun keskellä on enää sentin raita läpikuultavaa jäljellä, kala on valmis!

Ja kuten tuolla alussa jo mainitsin, niin tämä kastike sopii yhtä hyvin kanan ja punaisen lihankin kanssa.

Ihanaa kesää kaikille!

-Sikke

Kuvat ja resepti: Sikke Sumari