Tapenade on maukas oliivitahna, jota tarjotaan erityisesti Etelä-Ranskassa alkupalojen kera. Tahna levitetään grillattujen leipäviipaleiden päälle ja rouskutetaan menemään jonkun ihanan paikallisen viinin kera. Tapenad tahnaa saa ostaa valmiina purkissa, mutta koska itse tehty on aina parempaa – ja halvempaa – annan tässä helpon reseptin, jonka tekemiseen ei montaa minuuttia mene. Tahna säilyy jääkaapissa viikkoja, kun sen säilöö steriiliin purkkiin, joten sieltä sen voi aina tarvittaessa ottaa ja tarjota, kun joulutorttujen ja muiden makeiden jälkeen suu kaipaa jotain suolaista! Tai mikset tekisi monta purkkia ja antaisi niitä jouluna lahjaksi ystävälle jos toisellekin!
Tapenaden kanssa tarjoan mielelläni marinoitujen paprikoiden siivuja, niiden makeus komppaa kivasti tapenaden suolaisuutta.
Näitä tarvitset:
100 g mustia, kivettömiä oliiveita (parasta tulee, kun ostat kivellisiä ja poistat kivet itse, vaikka kuvassa olevat ovatkin kivettömiä..)
4 anjovisfilettä (öljyyn säilöttyjä Välimeren anjoviksia, joita Suomessa kutsutaan nimellä sardelli. Italialaisessa, pienessä lasipurkissa myytävissä anjoviksissa lukee achiuge, osta niitä)
30 g pieniä kapriksia
2 valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
muutama oksa lehtipersiljaa
1 dl Terra Creta oliviiöljyä
Tee näin
Lisää kaikki muut ainekset paitsi oliiviöljy tehosekoittimen kulhoon. Valkosiipuli ja sitruunankuori raastettuina.
Jauha ainekset karkeaksi rouheeksi ja lorota sitten koneen käydessä oliiviöljy tasaisena nauhana sekaan.
Paprikat on yhtä helppo valmistaa kuin tapenadekin:
Grillaa kokonaisia paprikoita uunissa, kunnes niiden kuori mustuu.
Anna jäähtyä käsiteltäviksi ja kuori ne sitten sekä poista siemenkodat.
Leikkaa puolen sentin siivuiksi ja säilytä oliiviöljyssä.
-Sikke
Teksti ja kuvat: Sikke Sumari