Kevät koittaa koronasta huolimatta – johan siellä aurinko paistaa ja olenpa nähnyt muutaman leskenlehdenkin ojanpenkalla kukkivan. Minulle kevään väri on keltainen ehkä juuri niiden leskenlehtien ja voikukkien takia – ja auringon tietysti myös.
Siksi innostuinkin tekemään tämän sitruunaisen piirakan, josta riittää herkkupala peräti 12 hengelle. Tarjoa se vaniljajäätelön kera, se sopii hyvin tasoittamaan sitruunan kirpeyttä.
Piiras on voin sijaan tehty oliiviöljyllä, joten pohjan tekeminen on todella helppoa ja nopeaa, vain sekoitus riittää.
Tee ensin pohjataikina.
Näitä tarvitset:
300 g vehnäjauhoja
100 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 rkl sitruunankuorta
1,5 dl Terra Creta oliiviöljyä
Lämmitä uuni 160-asteeseen
Yhdistä jauhot, sokerit ja suola isossa kulhossa ja sekoita.
Lisää oliiviöljy ja sitruunankuori ja sekoita jälleen, kunnes syntyy taikina, mutta älä sekoita liikaa, jauhotaskuja ei saa jäädä, mutta ei sileää taikinaakaan saa syntyä. Tahdotaanhan tehdä murea piiraspohja.
Levitä taikina 25 x 20 leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita se. Pistele taikina haarukalla ja paista sitä noin 35-40 minuuttia, kunnes se on saanut hiukan väriä pintaan.
Tee täyte sillä aikaa kun pohja paistuu.
Näitä tarvitset:
4-6 luomusitruunaa, (tarvitset 2 dl sitruunamehua ja I rkl kuorta)
300 g sokeria
2 kananmunaa
3 keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
ripaus suolaa
70 g voita kuutioina
0,5 dl Terra Creta luomuoliiviöljyä
Vispaa paksupohjaisessa kattilassa sitruunamehu, sokeri, munat ja keltuaiset sekä maissitärkkelys ja keitä kunnes seos paksunee. Älä keitä sen jälkeen enää. Kaada seos lävikköön ja lisää siihen sitten voi, oliiviöljy ja sitruunankuori. Jos pohja ei ole vielä kypsä niin vispaa täytettä välillä, ettei pintaan pääse muodostumaan kalvoa.
Kaada seos kypsyneen pohjan päälle ja ja paista kunnes se on jähmettynyt n. 10-15 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja kylmetä jääkaapissa täysin kylmäksi ennen kuin leikkaat sen neliöiksi.
Ripottele päälle reilusti tomusokeria, ripaus sormisuolaa ja leikkaa piirakka terävällä veitsellä 12 osaan.
Kaveriksi tälle sopii oikein hyvin kermavaahto tai jäätelö, jotka tasoittavat sopivasti sitruunan kirpeyttä.
Pidetään hyvää mieltä ulkoilemalla ja sen jälkeen maistuukin jo sitruunaherkku!
Rakkaudella
-Sikke
Teksti ja kuvat: Sikke Sumari