Sitruunaruudut – Sikke Sumari

Sitruunaruudut sormisuolalla ja oliiviöljyllä. Match made in heaven.
Valmiit ja pilkotut sitruunaruudut
Sitruunat ja Terra Creta -oliiviöljy

Kevät koittaa koronasta huolimatta – johan siellä aurinko paistaa ja olenpa nähnyt muutaman leskenlehdenkin ojanpenkalla kukkivan. Minulle kevään väri on keltainen ehkä juuri niiden leskenlehtien ja voikukkien takia – ja auringon tietysti myös.

Siksi innostuinkin tekemään tämän sitruunaisen piirakan, josta riittää herkkupala peräti 12 hengelle. Tarjoa se vaniljajäätelön kera, se sopii hyvin tasoittamaan sitruunan kirpeyttä.

Piiras on voin sijaan tehty oliiviöljyllä, joten pohjan tekeminen on todella helppoa ja nopeaa, vain sekoitus riittää. 

Tee ensin pohjataikina.

Näitä tarvitset:

300 g vehnäjauhoja
100 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 rkl sitruunankuorta
1,5 dl Terra Creta oliiviöljyä

Lämmitä uuni 160-asteeseen

Yhdistä jauhot, sokerit ja suola isossa kulhossa ja sekoita.

Lisää oliiviöljy ja sitruunankuori ja sekoita jälleen, kunnes syntyy taikina, mutta älä sekoita liikaa, jauhotaskuja ei saa jäädä, mutta ei sileää taikinaakaan saa syntyä. Tahdotaanhan tehdä murea piiraspohja.

Sitruunaruutujen taikina

Levitä taikina 25 x 20 leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita se. Pistele taikina haarukalla ja paista sitä noin 35-40 minuuttia, kunnes se on saanut hiukan väriä pintaan.

Sitruunaruutujen taikina paineltuna vuokaan
Paistunut sitruunaruutujen taikina

Tee täyte sillä aikaa kun pohja paistuu.

Näitä tarvitset:

4-6 luomusitruunaa, (tarvitset 2 dl sitruunamehua ja I rkl kuorta)
300 g sokeria
2 kananmunaa
3 keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
ripaus suolaa
70 g voita kuutioina
0,5 dl Terra Creta luomuoliiviöljyä

Luomu sitruunoiden mehun puristaminen

Vispaa paksupohjaisessa kattilassa sitruunamehu, sokeri, munat ja keltuaiset sekä maissitärkkelys ja keitä kunnes seos paksunee. Älä keitä sen jälkeen enää. Kaada seos lävikköön ja lisää siihen sitten voi, oliiviöljy ja sitruunankuori. Jos pohja ei ole vielä kypsä niin vispaa täytettä välillä, ettei pintaan pääse muodostumaan kalvoa.

Sitruunaruutujen täyte

Kaada seos kypsyneen pohjan päälle ja ja paista kunnes se on jähmettynyt n. 10-15 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja kylmetä jääkaapissa täysin kylmäksi ennen kuin leikkaat sen neliöiksi.

Sitruunaruutujen täyte kaadettu vuokaan
Valmiiden sitruunaruutujen päälle ripotellaan tomusokeria

Ripottele päälle reilusti tomusokeria, ripaus sormisuolaa ja leikkaa piirakka terävällä veitsellä 12 osaan.

Valmiit ja pilkotut sitruunaruudut

Kaveriksi tälle sopii oikein hyvin kermavaahto tai jäätelö, jotka tasoittavat sopivasti sitruunan kirpeyttä.

Pidetään hyvää mieltä ulkoilemalla ja sen jälkeen maistuukin jo sitruunaherkku!

Rakkaudella

-Sikke

Teksti ja kuvat: Sikke Sumari