Jos et ole koskaan tehnyt sipsejä itse voisit nyt kokeilla näitä, sillä näitä ei friteerata kuumassa öljyssä kattilassa, vaan ne kypsennetään uunissa ja ihana oliiviöljy sivellään varovasti pintaan. Siinä ei rasva roisku, eikä sormet pala, mutta lopputulos on rapea ja maukas perunasipsi.
Samalla metodilla voi tehdä sipsejä muistakin juureksista, erityisen maukkaita tulee esimerkiksi palsternakasta ja punajuuresta.
Aineksia et todellakaan paljoa tarvitse!
Valitse kiinteitä perunoita, jos löydät suurempia kuin nämä minun, niin hyvä!
Maldonin sormisuola maistuu hyvälle perunan kanssa.
Terra Cretan luomuoliiviöljy antaa perunasipseille ihanan maun ja pitää naposteltavat terveellisinä!
Pese perunat huolellisesti juuriharjalla. Voit kuoriakin, mutta minusta ohut kuorireuna on hyvä ja lisää makua.
Siivuta perunat joko juustohöylällä tai mahdoliinilla ohuiksi siivuiksi, mutta älä tee liian ohuita, koska perunasta haihtuu nestettä ja jos siivu on liian ohut se kuivahtaa uunissa ihan olemattomaksi. Ehkä 1,5 milliä olisi täydellinen paksuus.
Huuhdo siivut kylmällä vedellä ja kuivaa ne sen jälkeen talouspaperilla, ennen kuin ladot ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Kypsennä sipsejä uunissa 150 -asteessa kiertoilmalla noin 20-30 minuuttia, voit avata uuninluukun välillä, että kosteus pääsee ulos.
Ota pelti uunista, sivele siivut ohuesti oliiviöljyllä ja pane pelti takaisin uuniin noin vartiksi, tai kunnes sipsien reunat ovat kauniin kullanruskeita. Tarkkaile tapahtumia uunissa ja päätä itse koska sipsit näyttävät sinulle sopivilta.
Ripottele pinnalle sormisuolaa ja miksei muitakin valitsemiasi mausteita. Mustaa pippuria, chilihiutaleita, paprikaa…
Tarjoa sellaisenaan tai jonkun ihanan dipin kera. Sellainen syntyy helposti, kun maustat kermaviilin tuliseksi vaikka srirachalla. Tai jos haluat raikkaampaa niin käytä tilliä, ruohosipulia ja valkosipulia ja purista sekaan hiukan piparjuuritahnaa.
Teksti ja kuvat: Sikke Sumari